Recepten

Jaén, Wilde olijfolie

Deze olie komt uit het natuurgebied van Spanje (Siera di Cazorla) dat is aangewezen door de UNESCO. Met een oppervlakte van 190.000 vierkante kilometer en ligt ten noordwesten van Jaén in Andalusië. De olijfbomen staan dus in het wild tussen de andere vegetatie en op heuvels en in dalen! Een superzachte, vol groene olijfolie met een licht zoete, amandelachtige smaak. Gemaakt van 100% Picual olijven, met de hand geoogst en met een traditionele steenmolen geperst.

Blauwe-kaasdressing
Voor de liefhebber.

Ingrediënten
75 g blauwe kaas, verkruimeld (bijv. Roquefort)
1 teentje knoflook, geperst
225 ml zure room of dikke yoghurt
1 el witte wijnazijn
2 el verse peterselie, fijngehakt
versgemalen zwarte peper
Jaén olijfolie

Bereiding
Gebruik voor de vinaigrettes (dressings op basis van olijfolie en
azijn/citroensap) een leeg, schoon jampotje om de ingrediënten in te mengen. Schud het potje goed om te zorgen dat de olie en azijn zich mengen. Controleer tijdens het maken van de dressing altijd of de smaak in orde is. De aangegeven hoeveelheden zijn richtlijnen. In de praktijk gaat het om het vinden van de juiste smaakbalans.
Stuur met de olijfolie de kracht van de vinaigrette, pak een zachte olijfolie als de azijn ook subtiel is en een peperige olijfolie als je van een kleine “bite” een liefhebber bent.

Download hier de PDF

Tonijntartaar met geplette doperwten (voorgerecht 4 pers.)

Ingrediënten
1/2 teentje knoflook, fijngehakt
1 el sojasaus
1een snuf fijne kristalsuiker
2 el olijfolie Jaén
1 tl balsamico 4 jaar
2 tl fijngeraspte citroenschil fijngehakt
250 gr superverse tonijn in blokjes vn 2 cm
150 gr zachte geitenkaas

Doperwtensalade
20 gr diepvriesdoperwten
60 ml olijfolie Sicilië
1 el citroensap
1 sjalot fijngehakt
1 el muntblaadjes
Bereiding
Roer de knoflook met de sojasaus, suiker, olijfolie, balsamico en citroenrasp in een schaal door elkaar tot de suiker is opgelost. Leg de blokjes tonijn in de saus, schep alles door elkaar en laat 15 min. in de koelkast marineren. Doe intussen voor de salade het grootste deel van de erwten in een vijzel en plet ze licht. Bewaar wat hele erwten voor de garnering. Voeg olie, citroensap, sjalot, gehakte munt, zout en versgemalen zwarte peper toe. Schep alles luchtig door elkaar. Haal de tonijn uit de koelkast en laat het op kamer­temperatuur komen. Schep de tonijn uit de marinade.
Verdeel de geitenkaas en de salade over de borden en schik daarna de blokjes tonijn erover.
Garneer met de doperwten, extra munt en mosterdcress. Smakelijk eten!


Download hier de PDF

 

 


 

Contact

Chiccadeau
Kruisstraat 3
5281 AW Boxtel
Tel.: (0411) 688028
E-mail:info@chiccadeau.nl